Szolgáltatások

Webshop

Trombofilia kivizsgálás

Trombofilia, azaz fokozott trombózis hajlam esetén a vér alvadását elősegítő tényezők veleszületetten, örökletesen vagy szerzetten kerülnek túlsúlyba.
A véralvadási rendszer bonyolult összehangolt működése biztosítja, hogy érsérülés esetén ne vérezzünk el, ugyanakkor a legkisebb átmérőjű ereinkben is folyékonyan maradjon vérünk. A vér alvadását segítő és a véralvadás ellen ható folyamatok egyensúlyban vannak.
Ha ez az egyensúly felborul, eltolódik a vér alvadását elősegítő tényezők „javára”, trombózis alakulhat ki.  Vérrög képződik a szervezet mélyen fekvő vénáiban, leggyakrabban a lábszár mélyvénáiban.

Trombofilia gyanúja merül fel:

• Fiatal korban, 45 éves kor előtt kialakult vénás tromboembóliás megbetegedés esetén,
• Szokatlan helyen (nem a lábszár mély vénáiban) kialakuló vérrög esetén,
• Ismétlődő trombózisok esetén,
• Enyhe provokációra kialakuló trombózisok esetén. Ilyen lehet a hosszabb utazás, mely tartós mozdulatlansággal jár, túlsúly, fogamzásgátló tabletta, hormontartalmú készítmények szedése, terhesség, mely élettanilag is a fokozott véralvadás irányába tolja el az egyensúlyt,
• Trombózisok családi halmozódása,
• Szülészeti események, mint az ismétlődő vetélések, sikertelen lombik bébi programok, koraszülés, magzati halálozás.
 
Ezekben az esetekben javasolt a trombofilia laboratóriumi kivizsgálása. Az leletek ismeretében megfelelő kezeléssel, megfelelő életmód kialakításával elkerülhetővé, megelőzhetővé válik a trombózis és rettegett szövődményeinek kialakulása.

A trombofilia okának komplex laboratóriumi kivizsgálása tartalmazza:

• véralvadás funkcionális tesztjeit (prothrombin, APTI, fibrinogén, D-dimer, AT-III, APC rezisztencia, Protein C, Protein S, lupus antikoaguláns, homocisztein)
• immunológiai vizsgálatokat ( foszfolipid antitestek –kardiolipin, B2glikoprotei 1-, annexin-V és prothrombin elleni antitest)
• genetikai vizsgálatokat (Leiden mutáció, MTHFR gén mutáció, FII G20210A prothrombin gén mutáció)

További információk: http://www.laboratoriumkft.hu

Orvoskereső

Válassza ki lakhelyéhez legközelebbi orvosunkat szolgáltatásaink igénybevételéhez:

Orvosoknak

Kínálja a GenoID vizsgálatait páciensei számára!
Tudjon meg többet, hogy miért érdemes a mi vizsgálatainkat kínálni.