Szakma
image

Szexuális úton terjedő betegségek (STD)

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy laboratóriumunk fejlesztéseinek köszönhetően 2011. január 24-től két újabb vizsgálattal bővült az Önök diagnosztikus eszköztára.

A hüvelyi fertőzésekkel, a hüvelyflóra eltéréseivel, valamint a szexuális úton terjedő fertőzésekkel foglalkozó szakemberek a megszokott áron vehetik igénybe új PCR-vizsgálatainkat, az Atopobium vaginae PCR és a Treponema pallidum PCR-teszteket.

► Az Atopobium vaginae PCR-teszt alkalmazása a Gardnerella vaginalis kimutatása mellett 100%-ra emeli a bakteriális vaginózis diagnosztikájának érzékenységét a standard eljárásokhoz (Amsel kritériumok, Nugent score) képest.

A vaginózis és vaginitis differenciáldiagnosztikájához javasolt az Atopobium vaginae, Gardnerella vaginalis, Ureaplasma urealyticum és Trichomonas vaginalis tesztek együttes elvégzése. 

► A nemi szervi fekéllyel járó betegségek pontos diagnózisának felállításához a szifilisz egyre gyakoribb megjelenése miatt javasolt a Herpes simplex vírus (1/2) és a Treponema pallidum együttes PCR-vizsgálata az elváltozásból vett mintából. 

A Treponema pallidum PCR-teszt jelentősen növelheti a klasszikus sötét látóteres mikroszkópos és szerológiai vizsgálatok találati pontosságát. 

Reméljük, új szolgáltatásainkkal hozzájárulhatunk az Ön munkájának sikeréhez.

Bővebb információt olvashat a vizsgálatokról:

Új STD-vizsgálatok - tájékoztató
Kórokozók kiváltotta hüvelygyulladások jellemzői és kivizsgálási javaslat genitális fekélyek – szifilisz gyanú esetén.

Szívélyes üdvözlettel,
GenoID Laboratórium

Nemi szervi herpesz

A nemi szervi herpeszt a humán herpeszvírus 1 illetve 2 típusai okozzák. Az elsődleges fertőzést követően 2-4 hét múlva a nemiszerveken hólyagok, sebek keletkeznek, nyirokcsomó megnagyobbodás, , láz, rossz közérzet mellett. A 2-3 hét alatt lezajló  betegség után kiújulásokra lehet számítani, melyek gyakorisága és súlyossága egyénenként változó.

Condyloma acuminatum (nemi szervi szemölcs)

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés okozta betegség világszerte a leggyakoribb vírusos STD. A vírus szaporodása szemölcsök keletkezését idézi elő a nemsizerveken és azok környékén, mosak.

A HPV más típusai a méhnyakrák és más nemiszervi rákok, illetve a végbélrák kialakulásában játszanak szerepet. (részletesebben lásd a GenoID HPV-tájékoztatóját).

Gonorrhoea (tripper,kankó)

A kórokozó baktérium, a Neisseria gonorrhoeae a fertőződést követően néhány napon belül heveny húgycső gyulladást okoz, amit férfiakban bőséges, gennyes húgycső folyás, fájdalmas vizelés jelez. Mivel nőkben a méhnyak csatorna hámját betegíti meg, általában tünetszegényen zajlik a fertőzés, így a nők sokszor a partnerben fellépő betegség révén tudják meg, hogy a kórokozót hordozzák. Kezeletlen esetben súlyos szövődmények (prostata és heregyulladás, méhgyulladás, petevezeték gyulladás, meddőség) alakulhatnak ki.

Chlamydia, ureaplasma, mycoplasma fertőzés

A fertőzés lappangási ideje néhány hét, de a fertőzést sokan hónapokig, akár évekig is tünetmentesen hordozhatják. Férfiakban a húgycső gyulladása nyákos, esetenként gennyes folyás, vizeletcsípés, tüneteivel jelentkezik. Nőkben a méhnyak csatorna gyulladása előbb-utóbb hüvelyi folyást okoz, míg a méh illetve, a petevezetékek felé terjedő fertőzés alhasi fájdalmat, vérzészavart, később meddőséget illetve a terhesség folyamán különböző problémákat (vetélést, korszülést) okozhat. Késői szövődmény lehet még az izületi gyulladás.

Trichomonas okozta hüvelygyulladás

A Trichomonas vaginalis egysejtű protozoon bőséges, rossz szagú, habos zöldes folyással járó hüvelygyulladást okoz. Férfiakban húgycső gyulladás léphet fel, de gyakori a tünetmentes hordozás is.

Bakteriális vaginosis

A hüvely normális savas kémhatású védőflórája, a laktobacillusok elpusztulása következtében vegyes baktériumgyülem telepszik a hüvelybe, ami kellemetlen szagú folyást okoz, Gyakran társul a méhnyakcsatorna gennyes gyulladásához, A kenetben látott vegyes baktérium flóra legfontosabb tagja a Gardnerella vaginalis, ami férfiak prosztatagyulladásában is szerepet játszik.

Szifilisz (luesz, vérbaj)

A szifilisz kórokozója a közösüléssel járó apró hámsérüléseken keresztül hatol be a szervezetbe. A behatolás helyén a megfertőződést követően kb. 3 hét múlva egy vagy több, fájdalmatlan, tömött, kifekélyesedő növedék alakul ki, amit a környéki nyirokcsomók szintén fájdalmatlan megnagyobbodása kísér. Az elváltozás kezelés nélkül heg hátrahagyásával megszűnik, majd 6 hét múlva kezdődnek a másodlagos szakasz változatos bőr és nyálkahártya tünetei. Testszerte apróbb-nagyobb kiütések, a hajlatokban nedvedző növedékek, a szájban kifekélyesedő felrakódások, hajhullás, nyirokcsomó megnagyobbodás, láz, izom- és izületi fájdalmak lépnek fel.. A késői szifilisz, ami a fertőzés után egy évtizeddel ad tüneteket, komoly idegrendszeri, szív- és érrendszeri, csontrendszeri-izületi, szemészeti elváltozásokkal jár.

A szifilisz minden szakban antibiotikummal gyógyítható, ezért minél korábbi stádiumban kell felismerni, hogy elejét vegyük a súlyos, már helyrehozhatatlan kórképek kialakulásának.

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvelygyulladás fehér, túros folyást, égést, viszketést okoz. Férfiakon a hímvessző makkján és a fitymán jelentkeznek gyulladásos tünetek.

Kérjük javítsa ki a hibás mezőket.


Legyen a partnerünk!


Válasszon szolgáltatásaink közül: