Lakosság
image

Megelőzés, kezelés

A védőoltás a HPV azon típusai ellen nyújt védelmet, amelyek leginkább felelőssé tehetőek a méhnyakrák illetve egyéb nemi szerveket érintő problémák kialakulásáért. A vakcinát 9 -26 év között korosztálynak javasolják.

További információ a vakcináról angol nyelven található:
http://www.merck.com/map/

Hangsúlyozni kell, hogy a védőoltás nem helyettesítheti a rendszeres méhnyakrákszűrést, hiszen a betegség kialakulásában további típusok is szerepet játszanak. A rákos elváltozás esélye csökken, de nem szűnik meg! A védőoltás tekinthető a leghatékonyabb prevenciónak, azonban csak szűréssel együtt védhető ki minden megbetegedés.

Immunerősítő készítmények segítségével a szervezet ellenállóképessége növelhető, mely segít a vírusfertőzés leküzdésében.

A méhnyak elváltozások kezelését a citológiai és szövettani vizsgálatok eredményei határozzák meg. Abba az esetben, ha a méhnyakszájon citológiai elváltozások jelentek meg, a nőgyógyász szakorvos dönti el, hogy milyen kezelésre van szükség. Olyan is előfordulhat, hogy semmilyen kezelést nem alkalmaznak, hiszen a friss HPV fertőzést kísérő enyhe sejtelváltozások kezelés nélkül is elmúlhatnak.