Lakosság
image

HPV-teszt

Nők esetében a rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a méhnyakszájról apró kefe segítségével fájdalommentesen mintát vesznek, olyan területről, ahol nincsenek idegvégződések.

Az így levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassák az esetleges HPV-fertőzöttséget. A citológiai vizsgálat során jelenleg nem szűrnek automatikusan HPV-re, annak kimutatására külön vizsgálatra van szükség, mely a méhnyakrákszűrés során levett mintából is kérhető.

A legérzékenyebb módszer: a PCR

A mai legfejlettebb technológia a HPV-kimutatására, az úgynevezett PCR-módszer.
Ez a vizsgálati módszer rendkívül érzékeny, tehát már egészen kis vírusmennyiség esetén is ki tudja mutatni a HPV-t, valamint meghatározni annak pontos típusát.

Leegyszerűsítve: a PCR-vizsgálat során a vírusra jellemző DNS-részt keresnek a mintában, melyet enzim segítségével olyan mennyiségűre sokszorosítanak, hogy könnyen felismerhető legyen. Ez a módszer alkalmas a még tünetmentes HPV-vírusfertőzés kimutatására is.

A HPV-vizsgálat elvégzését csak bizonyos feltételek mellett támogatja a társadalombiztosítás. Ha a citológiai kenetvizsgálat során P3-as jelzésű a lelet, akkor a sejtek elváltozásai HPV-fertőzés gyanúját vethetik fel. Ilyen esetben a HPV-vizsgálat ingyenes.

A GenoID molekuláris biológiai laboratóriumban végzett HPV-vizsgálat az alábbi genotípusok egyidejű kimutatására alkalmas:

Manifeszt daganatokban a HPV genetikai állományának jelentős változása miatt ál-negatív eredmény lehetősége fennáll.

Kolposzkópos vizsgálat

Ez a módszer csak az előrehaladt fertőzés, és szemölcsszerű tünetek észrevételére alkalmas. Ennek során a nőgyógyász optikai eszköz segítséggel 20-szoros nagyítással nézi meg a méhnyakon található esetleges elváltozásokat.

Mire ügyeljek HPV-vizsgálat előtt?

A vizsgálatot olyan napra ütemezze, amikor várhatóan nem menstruál. Ha menzesze váratlanul megkezdődik és a vizsgálat napján is fennáll, próbáljon új időpontot kérni.

A vizsgálat előtt 48 órán át

Rendeljen most!