Lakosság
image

HPV elleni vakcináról

Mi ellen véd a HPV vakcina?

A vakcina a 100 ismert HPV-típus közül azon 2, 4 illetve 9 típus ellen véd, amelyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek méhnyakrákhoz illetve szemölcsök kialakulásához (2 komponensű: HPV16, 18; 4 komponensű: HPV6, 11, 16, 18; 9 komponensű: HPV6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58).
A HPV 16, 18-as típusai tehetőek felelőssé a méhnyakrákos esetek 60-70 százalékért, míg a HPV 6 és 11-es típusai okozzák a szemölcsös megbetegedések 90 százalékát.

Kinek javasolt a HPV-vakcina?

A 4 komponensű oltás: elsődlegesen 9-15 éves lányoknak és fiúknak, a szexuális élet megkezdése előtt. Másodlagosan a 16-45 éves nőknek és a 16-26 éves férfiaknak. A javallat alapjául az oltás 9-15 éves lányok és fiúk esetében mutatott immunogenitása és a 16-45 éves nők illetve a 16-26 éves férfiak esetében mutatott hatásossága szolgál.
A legújabb 9 komponensű oltással a 26 év feletti nők körében nem végeztek vizsgálatot.

Miért javasolt a HPV-vakcina ennyire fiatal lányoknak?

Ajánlott a szexuálisan aktív időszakot megelőzően megkapni a vakcinát. Ennek oka, hogy az oltás abban az esetben adja a legteljesebb védelmet, ha előtte a vakcinában található vírustípusok egyikével sem fertőződtek meg.

Mi ellen nem nyújt védelmet a HPV-vakcina?

Mivel a vakcina nem véd az összes HPV-típus ellen, nem képes megakadályozni az összes méhnyakrákos esetet vagy genitális szemölcsöt. A méhnyakrákos esetek körülbelül 30-40 százaléka ellen nem véd a 4 komponensű vakcina, (9 komponensű vakcina alkalmazása esetén ez már csak 10 százalék), ezért fontos lesz a nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre és kiegészítő HPV-szűrésre járniuk.
A vakcina szintén nem véd a genitális szemölcsök egy része ellen és más szexuális úton terjedő kórokozók ellen sem, így továbbra is fontos lesz a megelőzés, azaz a védekezés a szexuálisan aktív felnőttek számára, hogy a HPV és más szexuális úton terjedő fertőzések esélyét csökkentsék.

Mi a HPV-vakcina haszna a szexuálisan aktív nők számára?

A szexuálisan aktív nők szintén részesülhetnek a vakcina védelméből, viszont a kialakuló védelmet korlátozhatja az éppen zajló HPV-fertőzés. A védelem csak a HPV-vakcina azon négy típusa ellen szerezhető, amellyel a nő az adott időpontban nem fertőződött.
A vakcina típusok kimutatása (kizárása vagy megerősítése) HPV-vizsgálattal lehetséges, mely a legtöbb szakorvosnál kérhető.

Szükség van-e nőgyógyászati- és HPV-szűrésre az oltás megkezdése előtt?

Igen, mivel meglévő fertőzés esetén kérdéses a vakcina hatékonysága a szexuálisan aktív nők esetében. A későbbiekben észlelt valamelyik vakcinatípus általi HPV-fertőzésről nem dönthető el, hogy az oltás előtt vagy után kapta-e.
A vakcináció nem helyettesíti a nőgyógyászati rákszűrést sem. A szűrés a beoltott nők számára is erősen javallt.

Kell a beoltott lányoknak/nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre járniuk?

Igen. Három ok van, amiért a nőknek továbbra is kell járniuk a rendszeres méhnyakrákszűrésre:
Először is a vakcina nem véd az összes méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen, tehát a beoltott nők továbbra is ki lesznek téve a rák kialakulása veszélyének. Így a rendszeres nőgyógyászati- és HPV-szűrés a későbbiekben ugyanolyan fontos.
Másodszor, azoknak a nőknek az esetében, akik azután kapják meg a vakcinát, hogy a négy említett vírustípus (6, 11, 16, 18) közül már bármelyikkel megfertőződtek, kérdéses lehet a vakcina teljes hatása.
Harmadszor, néhány nő nem kapja meg az összes szükséges dózist (vagy nem megfelelő ütemezésben), tehát a vakcina teljes hatása nem biztos, hogy érvényesül az ő esetükben.

Mi a helyzet a fiúk beoltásával?

A HPV-vakcina alkalmazható a 9-15 éves fiúk és a 16-26 éves férfiak számára. A HPV-olátás hatásos a genitális szemölcsök és ritkább rákfajták megelőzésére.

A terhes nők is megkaphatják a HPV-vakcinát?

A vakcina nem javasolt terhes nőknek. A kutatások nem elégségesek annak megállapítására, hogy a vakcina biztonságos-e a terhes nők és a születendő gyermek számára. Ez idáig a tanulmányok azt sugallják, hogy a vakcina nem okoz egészségügyi problémákat, de további kutatásokra van szükség. A nőknek a jelenlegi ismeretek szerint ki kell hordaniuk a magzatot, mielőtt megkapják a vakcinát. Ha a nőről kiderül, hogy terhes, miután megkezdte az oltássorozatot, az oltást a terhesség végéig el kell halasztani, és a szülést követően folytatni.

Mennyire hatékony a HPV-vakcina?

A tanulmányok azt mutatták, hogy a vakcina közel 100 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a HPV négy típusa által okozott betegségeket, ideértve a rákmegelőző méhnyak-, szeméremtest- és hüvelyelváltozásokat és a genitális szemölcsöket. A vakcinát főleg olyan fiatal nőkön vizsgálták, akik a négy HPV-típus közül egyik fertőzésnek sem voltak még kitéve.
A vakcina nem gyógyítja meg a már meglévő HPV-fertőzéseket, genitális szemölcsöket, rákmegelőző vagy rákos állapotokat.

Meddig tart a vakcina védelme? Szükség lesz-e megerősítő oltásra?

Még nem ismert, hogy a HPV-vakcina mennyi ideig biztosít védelmet. A kutatásokban eddig figyelemmel kísért periódusban a védettség megfelelő volt. További kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, szükség lesz-e a későbbiekben megerősítő oltásra.

A lányok/nők akkor is védettek lesznek a HPV ellen és az azzal kapcsolatos betegségek ellen, ha nem kapják meg a vakcina mindhárom dózisát?

Erre a kérdésre a válasz még nem ismert, így nem tudjuk, hogy mennyire védettek azok a lányok/nők, akik csak az első vagy az első kettő dózist kapják meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az oltási programot minden esetben befejezzék.

Milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinának?

A tanulmányok nem mutattak ki semmilyen komolyabb mellékhatást, az oltás helye körüli fájdalom fordul elő leggyakrabban.

Milyen rendben történik a vakcina beoltása?

A HPV-vakcinát 3 dózisban adják 6 hónap alatt. A második és a harmadik dózist 2 illetve 6 hónappal az első oltást követően kell beadni, mely a szakorvosoknál és háziorvosoknál kérhető.

Hol lehet kapni a vakcinát?

A vakcina vényköteles, melyet a Társadalombiztosítás nem támogat. Gyógyszertárakban férhető hozzá.

Fontos megjegyzés:
A fenti tájékoztató a Magyarországon jelenleg forgalomban lévő oltásra vonatkozik.