Lakosság
image

A fertőzés esélye

A nemi úton terjedő vírusok mintegy harmada HPV-fertőzés. Éppen ezért mindenki veszélyeztetett, aki szexuálisan aktív, tehát férfiak és nők egyaránt fertőződhetnek, és fertőzhetnek. A HPV-t bár a szexuális úton terjedő betegségek csoportjába sorolják, nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, azaz hámsejtek átadásával. Éppen ezért az óvszer nem biztosít teljes körű védelmet, csupán az esetek 60-70 százalék ellen véd.

A nők kb. 80 százaléka találkozik élete során ezzel a vírussal, és az esetek többségében meggyógyul, anélkül, hogy a fertőzésről tudomása lenne. Néhány esetben az immunrendszer nem képes legyőzni a kórokozót, és a tartós vírusfertőzés méhnyakrák kialakulásához vezethet.

A vírussal való fertőződés esélye a szexuális aktivitással, a partnerek számával összefüggésben fiatal korban a legnagyobb, és az évek múlásával csökken. A leggyakoribb előfordulás a 20-25 évesekre jellemző, ahol ez az arány 30-40 százalék. Az esetek többségében a fertőzést az immunrendszer legyőzi, és magától meggyógyul. A 40-45 éves korosztály már csak 10-15 százalékban fertőzött, és mindössze a nők három százalékánál beszélhetünk tartós fertőzésről, de ezekben az esetekben sem szükségszerű a betegség kialakulása. 45 év fölött ismét nő a fertőzöttségi arány 15-20 százalékra. 65 év feletti nők körében csak kifejezetten ritkán alakul ki a daganat.

image