Hírek - Események

STD vizsgálat: Amit tudnod kell, mielőtt bejelentkeznél

Jan 18, 2011

Nem ugyanazokat a vizsgálatokat végzi el minden orvos a szexuálisan terjedő betegségek (STD) esetében. Tudd meg, milyen vizsgálatokra lehet szükséged, melyeket kellene kérned és mik az STD vizsgálat korlátai!

Mit foglal magában egy szokásos STD vizsgálat?

Nem minden orvos, illetve klinika vizsgálja ugyanazokat az STD-ket. És néhány szexuálisan terjedő betegség esetében, mint például a herpesz és a humán papilloma vírus (HPV), nem áll rendelkezésre bevett mód acélból, hogy mindenkit megvizsgáljanak, így a vizsgálatok a magas kockázati tényezővel rendelkező csoportokra és olyan személyekre korlátozódnak, akik a szóban forgó STD-k jeleit és tüneteit észlelik magukon.

A szexuális kapcsolattal való felhagyás (önmegtartóztatás) az egyetlen holtbiztos módja annak, hogy az ember teljes mértékben megóvja magát az STD ellen. Azonban, amennyiben úgy döntesz, hogy szexuálisan aktív maradsz és nem állsz hosszú távú monogám párkapcsolatban egy nem fertőzött partnerrel, tervezz be egy STD vizsgálatot, hogy egészségedet megőrizd! Tudd meg, milyen SzTB vizsgálatok fontosak, és hogyan biztosítsd, hogy átess rajtuk!
Rutin STD vizsgálat - nőknek

A legkevesebb átesni egy Pap vizsgálaton –ez egy egyszerű művelet, amely a méhnyakból gyűjt össze sejteket, hogy azokat daganatos vagy daganatot megelőző változások céljából vizsgálják. A méhnyakrák kialakulhat a HPV fertőzés - egy gyakori STD - eredményeként. A Pap vizsgálatok olyan nőknek ajánlottak, akik 21 évesek vagy annál idősebbek, illetve az első együttlétet követő három éven belül.

A chlamydia rutin vizsgálata szintén ajánlott 25 év alatti fiatal nőknek.
Férfiaknak

Nem javasolnak rendszeres STD vizsgálatokat, amennyiben nincsenek tünetek, hacsak szexuális szokások közé nem tartozik a férfiakkal való együttlét. Ha olyan férfi vagy, aki férfiakkal szeretkezik, évente ajánlott a HIV, szifilisz, chlamydia és tripper vizsgálat.

A HIV és a szifilisz halálosak lehetnek, amennyiben nem kezelik őket, a chlamydia és tripper pedig fokozhatják a HIV vírus és más STD-k kockázatát.
Tünetek

Keresd fel orvosodat STD vizsgálat ügyében, amennyiben bármilyen tünetét felfedezed magadon, mint például:
- Genitális seb, ezen belül folyadékkal telt hólyag, fekély vagy csomó
- Szokatlan váladékozás a péniszéből - vaginájából
- Hasi fájdalom vagy láz, nők esetében szokatlan vaginális váladékozással együttesen, amely kismedence gyulladást jelölhet.

Ajánlott a HIV teszt, legalább egyszeri alkalommal, a rutin orvosi kezelés részeként 13 és 64 év között. Évenkénti HIV teszt ajánlatos abban az esetben, ha a fertőzésnek nagymértékben ki vagy téve – például, ha a legutóbbi vizsgálat óta védekezés nélküli szexuális aktusban vettél részt egynél több partnerrel.
Kérj STD vizsgálatot, ha úgy érzed, szükséged van rá!

Ne várd, hogy minden nőgyógyászati vizsgálat vagy Pap teszt folyamán STD vizsgálatot végeznek! Ha úgy érzed, szükséged van rá, kérd orvosodtól! Beszéld meg orvosoddal aggodalmaidat, és hogy melyik teszteket szeretnéd vagy tartod szükségesnek!
Speciális irányú STD vizsgálat

Íme néhány irányelv a szexuálisan terjedő betegségek vizsgálatára:

Tripper és chlamydia
Vegyél részt évenkénti szűrésen, amennyiben:
-  szexuálisan aktív 25 éven aluli lány, illetve nő vagy
-  25 éven felüli és STD kockázatának kitett nő – például, ha új/több partnerrel tartasz fenn szexuális kapcsolatot
-  olyan férfi vagy, aki férfiakkal folytat nemi viszonyt

Ha nem kezeled, a tripper és chlamydia vírus nőknél meddőséghez vezethet. Ezek a fertőzések jelentősen növelhetik más szexuálisan terjedő betegségek, például a HIV vírus kockázatát is.

A tripper és chlamydia szűrése vagy vizeletvizsgálat, vagy pedig férfiaknál a péniszből, nőknél a méhből vett kenet útján történik. A mintát ezután laboratóriumban elemzik ki. A szűrés fontos, mivel amennyiben nincsenek jelei vagy tünetei, lehetséges, hogy nem is vagy tudatában annak, hogy megfertőződtél.

HIV, szifilisz és hepatitis
Kérj HIV, szifilisz és hepatitisz vizsgálatot, ha:
- A tripper vagy chlamydia vizsgálat eredménye pozitív, ami növeli más STD-k kockázatát.
- Legutóbbi teszted óta több partnerrel folytattál szexuális viszonyt
- Intravénás (IV) kábítószer élvező vagy
- Olyan férfi, aki férfiakkal szeretkezik
- Úgy érzed, veszélyeztetett vagy

Orvosod vagy vért, vagy pedig kenetet vesz valamely nemi szervből annak kiderítésére, hogy fertőzött –e szifilisszel. A mintát laboratóriumban vizsgálják. A vérmintát HIV és hepatitisz A és B vírusok kimutatása céljából vizsgálják.
Lehetséges, hogy a HIV, szifilisz vagy hepatitisz vírusra végzett vizsgálat negatív eredményeket hoz, amennyiben mostanában kaptad meg a fertőzést. Az ezekre irányuló vizsgálatok a speciális vírusokra és hasonló okozókra válaszul adott, a szervezet immunrendszere által termelt antitesteket mutatják ki.

Mivel az immunrendszer bizonyos fertőzésekre hetekig nem ad választ, esetleg ajánlatos későbbi időpontban újra átesni egy szűrővizsgálaton. A hepatitisz A és B elleni oltás megakadályozhatja ezeket a fertőzéseket.


Herpesz

A herpesz, amely egy olyan vírusos fertőzés, amely úgy is továbbadható, hogy a személynek egyáltalán nincsenek tünetei, szűrésére nincsen megfelelő vizsgálat.
Orvosod - amennyiben talál - szövet, fekély vagy korai tályog mintát vesz laboratóriumi vizsgálat céljából. Azonban a negatív teszteredmény nem zárja ki a herpeszt, mint a nemi tályogok okozóját.

A vérvizsgálat szintén segíthet kimutatni a herpesz fertőzést, azonban az eredmények nem mindig meggyőzőek. Kérhetsz „típus speciális” IgG vérvizsgálatot, amely megkülönbözteti a kétféle herpesz vírust, megmérve a vírusokra termelt antitestek számát.

Az első típus az a vírusfajta, amely jellegzetesen náthakiütést okoz, bár nemi szervi fekélyt is létrehozhat. A második típus az a vírusfajta, amely jellemzően nemi szerv tájéki fekélyt produkál. Még így is, az eredmények lehet hogy nem teljesen egyértelműek, a teszt érzékenységén és a fertőzés stádiumán múlnak. A hamis pozitív és hamis negatív eredmény egyaránt lehetséges. 


HPV

A humán papilloma vírus (HPV) bizonyos fajtái a méhnyakrák kialakulásának legfontosabb tényezői.
A HPV vírus szűrésére nem áll rendelkezésre mód férfiak esetében, akiknél a fertőzés csakis látható tünet vagy nemi szerv tájéki kinövés szövettani vizsgálata révén azonosítható, ami viszont nem alakul ki minden esetben.

Nőknél, a HPV teszt a következőket tartalmazza: 
- Pap teszt, 30 éves életkor alatt évente egyszer, és három évente abban az esetben, ha páciens 30 éves vagy afölötti, és normál eredményei voltak az elmúlt három évben.
- DNS teszt a HPV vírusra, Pap teszttel összevonva, ha páciens elmúlt 30 éves

A HPV tesztet a méhcsatornából gyűjtött minta segítségével végzik. Azokban a nőkben, akik negatív Pap teszttel és negatív HPV DNS teszttel rendelkeznek, kis kockázati tényezővel alakul ki súlyos méhnyakat érintő rákmegelőző állapot a következő három év folyamán.

Az összevont Pap tesztet és a HPV DNS tesztet az Étel és Gyógyszer Kabinet (FDA) nem helyesli 30 évnél fiatalabb nőknél, mivel ebben a korosztályban gyakoribbak azok a HPV fertőzések, amelyek maguktól felszívódnak és a pozitív teszt eredmény csak felesleges vizsgálatokat és kezelést vonhat maga után.

A HPV DNS teszt vizsgálhatja mind a kis kockázattal járó HPV vírus fajtát –amely nemi szerv tájéki kinövéseket eredményez -, mind a magas kockázati tényezővel járó típust, amely méhnyakrákot okozhat. Lehetséges, hogy az orvos csak a magasabb kockázati tényezővel járó fajtákra ajánl szűrővizsgálatot, amelyek az egészségére veszélyt jelenthetnek.

Mivel magára a HPV vírusra nem létezik önálló gyógymód - bár a kifakadt nemi szerv tájéki kinövésekre léteznek gyógymódok - az alacsony kockázatú típusokra irányuló vizsgálatokra pénzt kiadni nem érdemes.
A 9 és 26 év közötti lányok és nők megakadályozhatják a HPV fertőzést azáltal, hogy beoltatják magukat ellene.
STD vizsgálat: Mit kell tudnia a bejelentkezés előtt

Otthoni STD vizsgálat
Bizonyos STD-k, mint például a chlamydia és a tripper otthoni vizsgálata növekvő elfogadásra és népszerűségre tett szert. Az otthon elvégzett vizsgálathoz egy vizelet- vagy pedig egy nemi szerv vagy végbél tájéki kinövésből vett mintát kell venni és elküldeni egy laboratóriumi elemzésre. Néhány vizsgálat elvégzéséhez mindkét mintára szükség van. Általában pár napon belül készhez kaphatók az eredmények, és a mintákat bizalmas otthoni környezetben lehet összegyűjteni, kismedencei vizsgálat vagy rendelői látogatás nélkül. 

Ennek ellenére, az általad otthon összegyűjtött minták segítségével elvégzett vizsgálatok nagyobb eséllyel vezethetnek téves pozitív eredményhez, vagyis a teszt azt mutatja ki, hogy STD-d van, holott valójában nincsen. Amennyiben egy otthoni teszt pozitív eredményt mutat, fordulj orvosodhoz vagy egy közegészségügyi klinikához, hogy megerősítsék az eredményt.

Pozitív teszt eredmények
Ha pozitív eredményt kapsz, a következő lépés az, hogy fontolóra vedd további vizsgálatok elvégzését, és ezután részesülj az orvos által javasolt gyógymódban. Ezen felül, értesítsd szex partnereidet! Partnereidet kivizsgálni és kezelni kell, mivel a fertőzést oda-vissza adhatjátok egymásnak!

Számíts rá, hogy különböző érzések fognak előtörni belőled! Szégyellheted magadat, mérges lehetsz, félhetsz. Segíthet, hogy emlékeztet arra, hogy helyesen tetted hogy kivizsgáltattad magad, így értesítheted partnereidet és kezeltethetik magukat. Beszéljen orvosával aggodalmairól!
Mielőtt újabb partnerrel lépnél szexuális kapcsolatba

Ha nem bízhatsz abban, hogy partnered nem fertőz meg valamilyen STD-vel, talán jobb nem együtt lenni ezzel a személlyel. Megkérheted őket, hogy vizsgáltassák ki magukat tripper, chlamydia, HIV, szifilisz és hepatitisz ellen, de a negatív teszteredmények nem nyújtanak garanciát minden SzTB ellen.

Ha úgy döntesz hogy szeretkezel, használj óvszert! Habár csak korlátozott védelmet nyújt a herpesz, a HPV és más együttléten kívül átadható fertőzés ellen, az óvszer segít megvédeni a HIV vírussal, a chlamydiával, a szifilisszel és a tripperrel szemben!