Hírek - Események

Puffadástól, hasgörcsöktől szenvedsz?

Dec 13, 2010

Ha morog a hasad, lehet, hogy a tejcukorra vagy érzékeny.

A laktóz, azaz tejcukor természetes alkotórésze a tejnek, megtalálható minden, tejből előállított élelmiszerben: sajtban, túróban, vajban vagy tejszínben. Annak nem is jelent ez problémát, akinek a vékonybeleiben elégséges laktáz nevű enzim található. Az ugyanis felbontja a tejcukrot, ami így probléma nélkül felszívódhat. Viszont hasmenés, hasgörcs, teltségérzés, gyakori böfögés, sőt akár fejfájás és levertség is jelzi, hogy a bontó enzim hiányában a tejcukor továbbvándorolt a vastagbélbe. Ahol aztán a fenti kellemetlenségek kíséretében szép lassan baktériumos erjedésnek indult.

A tejcukor-érzékenység sokféleképpen kimutatható az egyszerű leheletteszttől a nyálpróbán át a terhelési tesztig. Élete végéig diétára szorul, aki laktázhiányban szenved. Szerencsére már létezik laktózmentes tej- és tejtermék. Zöldség, gyümölcs, hal, hús, baromfi, tojás, gabona és rizs minden fenntartás nélkül fogyasztható.

Segíti még a tejcukor emésztését a probiotikus joghurt. A speciális laktáztablettáknak köszönhetően pedig biztosan elkerülhetők az ünnepi összejövetelek vagy az étteremlátogatások utáni kellemetlenségek.