Hírek - Események

Egyre több fiatal nő kap infarktust

Dec 07, 2010

A fogamzásgátló önmagában védhet az infarktus ellen, a dohányzással együtt viszont többszörösére növeli az infarktus, a trombózis vagy a tüdőembólia kockázatát.

Egyre több nő kap fiatalon infarktust, mert a tiltás ellenére dohányzik és fogamzásgátlót szed egyszerre. Az egyik budapesti infarktus központba folyamatosan visznek be 30 éves nőket, akik az orvosok szerint a cigarettázás és mellette a gyógyszer szedése miatt kapnak infarktust - hangzott el a hétfő esti RTL Híradóban. Magyarországon minden harmadik nő dohányzik, közülük több ezren fogamzásgátló szedése mellett.

A fogamzásgátló önmagában védhet az infarktus ellen, a dohányzással együtt viszont többszörösére növeli az infarktus, a trombózis vagy a tüdőembólia kockázatát. Az elmúlt hét évben az Országos Gyógyszerészeti Intézethez 26 esetben jelentettek be mellékhatást fogamzásgátlóval kapcsolatban, ebből 1 volt szívinfarktus, és egy trombózis.

Az intézet szakemberei szerint viszont ez nem jelenti azt, hogy valóban csak ennyi történt. Az ilyen eseteket ugyanis nem kell jelenteni, mert a gyógyszergyártók felhívják ezekre a figyelmet. Ács Nándor egyetemi adjunktus szerint a magyar fiatal női korosztály nagy százalékban dohányzik. Fogamzásgátló felírása esetén javasolt a dohányzás elhagyása. Ha nem tudja valaki letenni a cigarettát, akkor fogamzásgátló helyett más megoldást kell találni.