Hírek - Események

A legtöbb gyerek kinövi az ételallergiát

Dec 09, 2010

A tej ártalmasságáról időről időre keringenek tévhitek. Pedig a tejallergiásokon és a laktózérzékenységbe szenvedőkön kívül másnak nincs oka lemondani róla. A tejszín, a kefir, a joghurt, a túró, a vaj és a sajt is tejből készül. Különböző a zsírtartalmuk, de mindegyikben megtalálható az értékes kalcium, amely a test csontozatának építőeleme.

A felnőtt szervezet napi szükségletét fél liter tej és egy szelet sajt fedezi. De ezen túl még kálium és foszfor is található benne, valamint A- és a B-vitaminok családjából is jó néhány. Értékes a fehérjéje- és a tejcukortartalma, utóbbi szabályozza az emésztést, emellett laktat. Sok jó tulajdonságát azonban képtelen élvezni az, aki allergiás a tejfehérjére. Előfordul, hogy az érzékenység már csecsemőkorban jelentkezik, bél- és gyomorpanaszokat, valamint bőrelváltozást okoz.

Szerencsére, a legtöbb gyerek kinövi az ételallergiát. Más a helyzet, ha felnőttkorban kezd tiltakozni a szervezet a tej ellen. Ilyenkor általában a tejcukor okozza a problémát. Hasfájás, hasmenés, puffadás jelzi a tejcukrot lebontó enzim hiányát. Csak érdekesség, hogy az afrikaiak és az ázsiaiak nagy számban érzékenyek a tejcukorra, ezért nem is fogyasztanak tejterméket.